Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ! ΨΗΦΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης





        Σήμερα στην Καστοριά οι πολίτες  του Νομού βιώνουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, βλέποντας σταδιακά και με μαθηματική πρόοδο τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται συνεχώς.  Το πρόβλημα φυσικά είναι οξύτερο για τους κατοίκους  των ορεινών περιοχών που έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρονιά τον παρατεταμένο και δριμύ χειμώνα που επικρατεί στα μέρη μας. Οι φόροι αυξάνονται συνεχώς με τα έσοδα να συρρικνώνονται αντίστοιχα, και ο κλοιός κλείνει πιέζοντας ασφυκτικά τους ανθρώπους που βλέπουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων να χάνονται. Κι όσο η στρόφιγγα των μέτρων σφίγγει τόσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Αγαθά που θεωρούνταν αυτονόητα και επιβεβλημένα θυσιάστηκαν στο βωμό της βάναυσης διαταγής των μεγάλων της Ευρώπης ώστε να επιτευχθούν κάποιοι δημοσιονομικοί  στόχοι, αδιαφορώντας για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Χώρας. Η υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων στα σφαγιαστικά μέτρα έχει ως συνέπεια τον μαρασμό ενός ολόκληρου Έθνους. Η προσπάθεια που γίνεται ώστε να επέλθει η ευημερία μέσω των αριθμών, αν και ούτε αυτό είναι ορατό για την ώρα, οδηγούν στην καταρράκωση του ηθικού των Ελλήνων.

       Ο Καστοριανός, απελπισμένος, νιώθοντας στο πετσί του τουλάχιστον εφτά μήνες το χρόνο το κρύο να πιρουνιάζει τα κόκαλα του, είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί πετρέλαιο σε τιμές εξωφρενικές για τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην Χώρα για να ζεσταθεί. Μετά τον άδικο καταιγισμό φόρων, η ανεκτικότητα του κόσμου στερεύει μπροστά στην αναποτελεσματικότητα αυτής της φορομπηχτικής πολιτικής,  και μπροστά στην δυσοίωνη προοπτική να στερηθεί  τη ζεστασιά η οικογένεια του. Η θέρμανση δεν μπορεί να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους. Είναι δημόσιο αγαθό που επιβάλλεται να διατίθεται στον κόσμο σε τιμές προσιτές για όλους! Όταν λέμε όλους εννοούμε όλους! Είναι αδιανόητο όπως ακούγεται να μπαίνουν γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια αμφιβόλου αποτελέσματος και υποκειμενικής κρίσης, με την εκχώρηση επιδόματος που το ύψος του μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο.

          Αλήθεια ποιος θα ορίσει τα όρια της κλιμακωτής καταβολής ενός ποσού, στην πραγματικότητα βοηθήματος; Ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης; Πότε θα παραληφθεί από τους δικαιούχους; Με ποιο τρόπο θα φτάσει στα χέρια τους; Η λύση που φαίνεται πως επιλέχτηκε μοιάζει μεσοβέζικη, πρόχειρη, χωρίς να δίνει ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα. Δεν χωράνε διαχωρισμοί στις μέρες μας. Το μόνο που κατορθώνεται είναι να διαταράσσεται ο κοινωνικός ιστός προκαλώντας έριδες σε ένα πληθυσμό που υποφέρει. Έχετε σκεφτεί άραγε τις ανισότητες και τη μειονεκτική θέση στην οποία θα επέλθουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος έναντι της Νότιας; Πόσο πίσω θα μείνουν σε σχέση με τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό; Πως θα ανταπεξέλθουν ξεκινώντας από διαφορετική και σε βάρος τους αφετηρία; Πως θα απασχολήσουν προσωπικό από τις στρατιές των ανέργων στις περιοχές μας; Για ποια ισονομία και ισοπολιτεία μιλάμε; Μια μέση οικογένεια που ακροβατεί στα όρια της φθοράς και της αφθαρσίας έχοντας εισοδήματα λίγο πάνω από τα όρια που θα καθοριστούν, όταν αποκλειστεί λόγω του εισοδηματικού πλαφόν δεν χάνει αυτομάτως σε οικονομική ισχύ έναντι μιας οικογένειας που βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το όριο και θα αποκτήσει το επίδομα; Έπειτα γιατί μια μικρομεσαία οικογένεια που διαβιεί έστω ακόμα αξιοπρεπώς, θα πρέπει να εξαιρεθεί της επιδότησης; Ο στόχος είναι να φτάνει ο καθένας στην εξαθλίωση για να τύχει της πρόνοιας του Κράτους μέσα στα πλαίσια αυτών των ακραίων συνθηκών που περιγράφονται;   Κι ύστερα το κρύο γνωρίζει γεωγραφία; Από Νομό σε Νομό και από περιοχή σε περιοχή οι θερμοκρασίες διαφέρουν. Συχνά όμως περιοχές από ένα Νομό έχουν περισσότερο κρύο από άλλες ενός Νομού που στην ευρύτερη του έκταση έχει γενικά πιο ψυχρό κλίμα. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα ώστε οι άνθρωποι που δέχονται πιο έντονα τις επιπτώσεις του κρύου να αποζημιωθούν περισσότερο; Είναι φανερό ότι η διαφαινόμενη πρόταση χωλαίνει και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.

       Εκ του αποτελέσματος άλλωστε φαίνεται ότι  η άνοδος της τιμής  πετρελαίου οδήγησε σε τέτοια μείωση  την κατανάλωση(κατά περίπου 50%), έτσι ώστε τελικά το προσδοκώμενο όφελος από αυτό το μέτρο να μην πραγματοποιηθεί.  Έχει αρχίσει πλέον να γεννάται το ερώτημα σε κάθε πολίτη αν στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του κράτους με μια δίκαιη στρατηγική ή απλά η εξόντωση των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων του λαού!

       Προφανώς η λύση  του προβλήματος βρίσκεται εκεί όπου οι αποφάσεις απαιτούν εργασία από τους κυβερνώντες και τους αρμόδιους και όχι απλά τις εύκολες πολιτικές ενέργειες των αυξήσεων των φόρων και των περικοπών των μισθών. Η λύση  βρίσκεται στην πάταξη του λαθρεμπορίου  του πετρελαίου θέρμανσης.

     Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, και τα συνεχώς δυσχερέστερα μέτρα που επιβάλλονται σε κάθε κοινωνική ομάδα, ήρθε ο καιρός  τα πολιτικά πρόσωπα  του νομού μας και γενικότερα των  νομών της Βόρειας Ελλάδας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, να δείξουν ότι αξίζουν  την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας που τους τίμησαν με αυτήν.

       Δεν μας αρέσει να βγαίνουμε στους δρόμους και να φωνάζουμε συνθήματα, προτιμούμε αυτούς που επιλέξαμε  να μας εκπροσωπήσουν με όσα προστάζουν οι αρχές της Δημοκρατίας  να το κάνουν αυτό  για εμάς στην Αθήνα , με το ίδιο πάθος, αγανάκτηση και θυμό  που μας διακατέχει. Αυτό προσδοκούμε. Μια ειλικρινής πολιτική προσπάθεια θα εκτιμηθεί απ' όλους, ένας επίμονος και μεθοδικός αγώνας ακόμα περισσότερο. Αν ο ερχόμενος χειμώνας μας βρει στους δρόμους πάλι, τότε προφανώς θα έχουμε βγει όλοι χαμένοι!!!

       Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού Καστοριάς να συνυπογράψουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση και τους κατά τόπους εκπροσώπους της, να συμβάλλουν ενεργά και αποφασιστικά ώστε να τεθεί μια ενιαία  τιμή για το πετρέλαιο σε ύψος προσιτό για όλο τον κόσμο. Σήμερα με την υπογραφή μας και αύριο ενδεχομένως με την φωνή μας εκλιπαρούμε για μια δίκαιη  λύση. Οι αριθμοί σε κάθε περίπτωση πρέπει να έπονται του ανθρώπου!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου